Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

(Ne)obyčejné lidské příběhy - R.I.P. teto Álo!

Když jsem se včera dozvěděla, že je má vzdálená teta Alena po smrti, upřímně jsem si oddechla. Zní to absurdně, téměř každý se bojí smrti a přitom občas nastane situace, že si ji vroucně přejeme, ať již pro sebe či pro člověka,

 

kterého máme rádi. Zkrátka smrt může být někdy osvobozující.

Psala se šedesátá léta, bratr mé babičky Bohouš právě nastoupil základní vojenskou službu v Jihlavě, když se dozvěděl, že jeho slečna žijící v Karlových Varech, čeká jeho dítě. Dohodli se, že až se vrátí z vojny, vezmou se. Mezitím se narodila dcera Alenka. Její matka ale nevydržela čekat na svého vojáka a vdala se za někoho jiného. Tím svou dceru de facto oddělila od otce a Alenu vychovával otčím.

Bohuš se nakonec stal vojákem z povolání a v Jihlavě zůstal. Založil si tam rodinu a svou dceru Alenu vídal vlastně jen o prázdninách, kdy si ji brával na pár týdnu k sobě.

Alena neměla ve svém rodišti příliš šťastné dětství. Její matka s otčímem měli další čtyři děti a Alena jako nejstarší měla spoustu povinností a musela matce s péčí o sourozence již v útlém věku pomáhat. Až jako dospělá, po smrti otčíma, dokázala hovořit o tom, jak ji bil a ubližoval. Když měl vztek a něco ho naštvalo tak ji třeba čapnul za nohy a bil hlavou o zeď.

Když jí bylo asi deset let, šli její rodiče na nějakou zábavu či ples a ona měla za úkol postarat se o sourozence. Nejmladší téměř roční sestřička plakala, tak si ji Alenka vzala k sobě do postele a obě usnuly. Když se rodiče vrátili, zjistili, že malá sestřička je mrtvá, desetiletá Alenka ji ve spánku zalehla a holčička se udusila. Kdyby tehdy neutekla do nedalekého lesa a tam přečkala v noční košili celou noc strachu, asi by ji podnapilý otčím zabil.

Otěhotněla asi v 18 letech a ve sňatku viděla jedinečnou možnost odejít od rodičů a osamostatnit se. Ale ani její manželství nebylo idylické, což se ukázalo hned ve svatební den, kdy nachytala svého novomanžela, jak si to rozdává s její „kamarádkou“. A i přes to, že záhy porodila krásného syna Jiříka, manžel pokračoval ve svých záletech. Rozvod byl na spadnutí.

Pár let na to se Alena vdávala znovu. S druhým manželem Standou měla dceru Alenku. Ani Standa nebyl věrný manžel, ale nutno podotknout, že ani Alena nebyla tou dobou svatá. To ovšem nebylo důvodem jejich pozdějšího rozvodu. Větším problémem bylo, že Standa, co by číšník, hodně pil. I přes rozvod, je pojila společná dcera a oni zůstali až do Standovy předčasné smrti přáteli. Dokonce mu byla Alena v jeho posledních dnech života velkou oporou.

Pár let na to potkala Alena Vláďu, její děti už byly dospělé a ona si konečně začala užívat život! Se svým třetím manželem Vláďou prožila moc pěkné roky, kdy společně pečovali o vnoučata, na víkendy jezdili na chalupu, setkávali se s přáteli a jejich všední dny se staly nevšední.

Před dvěma lety ovšem Vláďa zemřel na rakovinu. Od té doby začala mít Alena psychické problémy a různé paranoidní stavy a období, kdy byla přesvědčená, že ji někdo sleduje, odposlouchává apod. Dokonce byla nějakou dobu hospitalizovaná na psychiatrii a lékaři u ní diagnostikovali schizofrenii.  Byla odsouzená brát celoživotně léky. K tomu se přidaly i fyzické nemoci jako třeba cukrovka.

Hlavně psychická nemoc proměnila její život i život jejích blízkých v peklo. Nedokázala být sama, chyběl jí partner a děti, ač se snažily, mají svůj život. Alena se nakonec rozhodla, vzít si sama život. Předávkovala se léky. Lékaři se pokoušeli ji ještě týden zachraňovat, rovnou ale řekli, že pokud to přežije, bude stejně odkázána na přístroje. Od té doby jsem si každý den říkala, ať už to trápení skončí. A včera skončilo, pár dní před jejími šedesátými druhými narozeninami.

A tak skončil jeden obyčejný život obyčejného člověka, který nedal tomuto světu nic víc a nic míň, než dvě bezva děti, které milovala nadevše a které vychovala v dobré a slušné lidi tak, jak nejlépe dovedla.

A člověk si tak nějak uvědomí, že život je skutečně jako horská dráha, jednou jsme nahoře, jednou dole a my nemáme pražádnou moc rozhodnout, jak dlouho bude jaká etapa trvat.

Alena byla vzdálená teta, kterou jsme viděli jednou za pár let, přesto jsem ji měla ráda. Vždy jsem se jako dítě moc těšila, až dorazí a doveze z Karlových Varů lázeňské oplatky a trojhránky. Byla úžasně společenská, její humor byl nakažlivý a nás vždycky bolela bránice a tekly nám slzy od smíchu. Měla velký dar, uměla si dělat srandu ze sebe sama, ač její život sranda rozhodně nebyl! Budiž jí alespoň teď země lehká!

Autor: Denisa Legnerová Jandová | úterý 6.10.2015 12:22 | karma článku: 22,70 | přečteno: 870x
  • Další články autora

Denisa Legnerová Jandová

Vánoční přání

Vánoce je čas rozjímání. Je to čas, kdy dovolíme našemu lepšímu já vylézt z ulity a nemyslíme jen na sebe, ale na lidi kolem nás. Nemusí jít jen o naše příbuzné a přátele.

22.12.2017 v 11:53 | Karma: 11,79 | Přečteno: 357x | Osobní

Denisa Legnerová Jandová

Náš sociální stát

myslíte si, že když budete do systému spravedlivě odvádět pojištění a daně, že se vám stát stejnou měrou odvděčí, až to budete nejvíc potřebovat... jste na velkém omylu, stát se na vás z vysoka...

17.7.2017 v 8:16 | Karma: 33,76 | Přečteno: 1038x | Společnost

Denisa Legnerová Jandová

Na skok ve Varech

52. mezinárodní filmový festival v Karlových Varech se pomalu a jistě chýlí ke svému konci a mezi českými celebritami platí, že kdo nebyl ve Varech, jakoby nebyl! Nejsem celebrita, ale taky jsem si tam alespoň na otočku zajela...

6.7.2017 v 8:42 | Karma: 9,46 | Přečteno: 396x | Kultura

Denisa Legnerová Jandová

Den D

...alespoň tak prožívala většina prvňáčků dnešní den! Právě oni totiž dostali dnes své první vysvědčení! I pro ostatní žáky a studenty je to zřejmě významná událost a možná ještě více pro jejich rodiče.

31.1.2017 v 22:51 | Karma: 8,05 | Přečteno: 281x | Osobní

Denisa Legnerová Jandová

Tak už to má za sebou...

Co čeká ostrov svobody po smrti jejího vůdce je jen ve hvězdách. Jedno je však jisté, se smrtí Fidela Castra už nikdy nebude Kuba, co bývala a to v každém slova smyslu.

2.12.2016 v 22:44 | Karma: 11,81 | Přečteno: 318x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 906x
...normálně nenormální ženská...

Seznam rubrik