Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Deštěm zmařený Cyrano a téměř prošvihnutá premiéra Mikve

Když má člověk malé děti, jde společenský život obvykle poněkud stranou. Totéž platí i v mém případě. Jediné, co si nenechám ujít je pravidelná návštěva divadla

A když se v létě hrála vybraná představení boleslavského souboru na nedalekém hradu Kost, samozřejmě jsem nemohla vynechat.

Z nabídky nakonec padla volba na již zhlédnutého Cyrana de Bergerac. Dáte mi jistě za pravdu, že této hry není nikdy dost. A Cyrano pod širým nebem v kulisách gotického hradu, to bude jistě nádhera.

Domluvily jsme si to s kamarádkou Veronikou, která žije trvale v Německu a jezdí občas navštívit rodiče a přátele, tak se vždy snažíme spojit příjemné s užitečným a vyrážíme do divadla.

Celý týden jsem s napětím pravidelně sledovala vývoj počasí na sobotu, ale znáte to, dlouhodobější předpovědi se mění ze dne na den. Občas si říkám, jaký mají ti meteorologové život, když se náhodou trefí, jsou borci, když ne, tak sice všichni nadávají, ale stejně zapnou předpověď počasí znovu.

Na Kost jsme dorazily s předstihem a dokonce jsme si užily za slunečného podvečera doprovodný program.

Jen jsme usedly na svá místa, oznámili nám pořadatelé, že začnou hrát, ale že se s největší pravděpodobností přižene záhy liják, který by měl ovšem po dvaceti minutách ustat, takže by po krátkém přerušení hry, pokračovali dál.

A opravdu, herci stihli zahrát první dějství a najednou začalo pršet. Všichni přítomní opustili postupně svá místa a začali postávat pod deštníky různě kolem.

„Nač bychom vstávaly. Přečkáme ten déšť pod deštníky tady na svých místech. Alespoň pak nebudeme mít mokré židle.“, říkáme si fikaně s Veronikou.

 Jenže asi po půl hodině deště je jasné, že se jen tak nechystá přestat, takže nám pořadatelé s lítostí oznámí, že budou muset představení zrušit, ale že nám vrátí vstupné. Chabá, ale férová útěcha, ale zkrátka větru ani dešti neporučíme.

Když jsem se pak následující pondělí přihlásila na svůj faceboookový profil, nešlo si nevšimnout fotky, která se tam začala šířit: „To jsem přece já, na té fotce!!!“, nestačím se nechápavě divit. Najednou zaregistruji výzvu, která u fotky stála:

POZOR! Hledá se "statečný divák či divačka"! Při představení Cyrana na hradě Kost nám začalo po pár minutách pršet. Ovšem našel se odvážlivec, který i přes déšť setrvával statečně na svém místě! Poznáte se? Máme pro Vás odměnu, tak se nám přihlaste!!!

No, tak když už dělám zábavu polovině Boleslavi, tak se samozřejmě o cenu přihlásím a jak záhy zjišťuji přes facebookovou komunikaci s někým, kdo spravuje profil divadla Mladá Boleslav, že to není cena ledajaká:

„Dobrý den Deniso, blahopřejeme a děkujeme za Vaši statečnost, jako odměnu Vám dáváme dvě vstupenky na premiéru MIKVE, v režii Petra Mikesky, která se odehraje 16. října!!! Budou na Vás čekat v den premiéry na pokladně. Tak si to zapište a těšte se. Vaše divadlo!“¨

Ještě ten den si červeně zaznamenám zmíněné datum do kalendáře, a ač je teprve konec června, začínám se těšit na říjen. Ihned alarmuji Veroniku, že si asi na ten den bude muset vzít dovolenou a dorazit.

No a uteklo to docela rychle a přišel očekávaný den D. Premiéra začíná v 19 hodin. S Veronikou se domlouváme, že ji naberu po 18. hodině, abychom si mohly ještě užít doprovodnou vernisáž výstavy fotografií a též abychom si v klidu daly drink. S manželem chodíme do divadla vždy na poslední chvíli a mě to dost stresuje. Pět let si říkáme, že musíme vyrazit dřív, ale zkrátka to stále nějak nevychází.

Manželovi kladu už asi týden dopředu na srdce, že v pátek večer bude hlídat a že by bylo fajn, kdyby dorazil z práce kolem páté, abych měla čas se v klidu připravit.

Vzhledem k tomu, že vím, že čas není jeho silná stránka, s nějakým zpoždění počítám, a když ještě není v 17 hodin doma, je mi jasné, že mé přípravy do divadla budou vše, jen ne klidné. Čím více se ale blížila 18. hodina, čas mého plánovaného odjezdu a Tomáš stále nikde, začala jsem být nervózní a tak jsem se rozhodla, že mu zavolám na mobil: „Volaný účastník je dočasně nedostupný, opakujte volání později!“, ozvalo se z druhého konce. Klasika, má vybito a na mé divadlo zapomněl!!!

V hlavě začínám spřádat plán B – odvezu děti babičce a Tomášovi nechám doma vzkaz, ať je u ní vyzvedne, protože jde na noc do práce.

18.08 – SMS od Veroniky – "Můj autobus z Drážďan měl zpoždění, akorát jsem dorazila k našim. Nevyzvedávej mě, sejdeme se v 18.40 u divadla."

To už začínám oblékat roztěkané děti, které jsou natěšené, že pojedou k babičce. Venku leje jako z konve. Lodičky si vzít na nohy nemůžu, můj make-up i účes dostávají zabrat.

18.15 – Obouvám klukům boty, v tu chvíli se Tomáš objevuje ve dveřích se slovy, že mu to nějak vypadlo z hlavy, ale že si přeci jen vzpomněl!!! Dětem se snažím vysvětlit, že nakonec k babičce nemusí, protože je tatínek doma. V tu chvíli se spustí řev a pláč, že chtějí k babičce! Nemám čas ani sílu to řešit, popadnu kabelku a igelitku s lodičkama a frčím si to autem v lijáku do Boleslavi.

Poté, co na mne hned vedle divadla čeká jedno vymodlené místo na zaparkování, přiběhnu k pokladně a říkám pánovi s úsměvem a naprosto suverénně: „Dobrý večer, mám tu na jméno Denisa Legnerová Jandová dvě vstupenky.“ Pán pátrá v počítači a s jeho výrazem začíná i můj úsměv tuhnout na rtech. „To ale nemyslíte na dnešní představení, že ne?!“, začne se nejistě ujišťovat. „Ale ano, na dnešní večer!“ a já se mu snažím krkolomně ve zkratce převyprávět celou story. Můj šestý smysl, který mě celý týden nabádal, abych do divadla napsala a ověřila si, zda s tím skutečně počítají, zafungoval. Jen já jsem ho neposlechla, protože mi přišlo hloupé.

Pán na mne zprvu nevěřícně hledí, ale pak si zřejmě matně vzpomene na tu směšnou fotografii a vzhledem k tomu, že nebyla premiéra zcela vyprodaná, podal mi po chvíli dvě vstupenky se slovy ve smyslu, že mu to sice nikdo neřekl a že na to asi ten dotyčný neznámý skrytý za FB profilem zapomněl. 

Ani nechci domýšlet, jak moc bych byla naštvaná, kdyby to dopadlo jinak. Naštěstí neexistuje kdyby. Lístky a místa jsme měly, slavnostní premiéru současné izraelské hry Mikve za účasti její autorky a izraelského velvyslance a jiných vážených hostí jsme zhlédly a zbytek večera jsme si pak užily v nedalekém baru a celé té peripetii jsme se z plna hradla zasmály.

Autor: Denisa Legnerová Jandová | sobota 17.10.2015 9:05 | karma článku: 14,81 | přečteno: 777x
  • Další články autora

Denisa Legnerová Jandová

Vánoční přání

Vánoce je čas rozjímání. Je to čas, kdy dovolíme našemu lepšímu já vylézt z ulity a nemyslíme jen na sebe, ale na lidi kolem nás. Nemusí jít jen o naše příbuzné a přátele.

22.12.2017 v 11:53 | Karma: 11,79 | Přečteno: 357x | Osobní

Denisa Legnerová Jandová

Náš sociální stát

myslíte si, že když budete do systému spravedlivě odvádět pojištění a daně, že se vám stát stejnou měrou odvděčí, až to budete nejvíc potřebovat... jste na velkém omylu, stát se na vás z vysoka...

17.7.2017 v 8:16 | Karma: 33,76 | Přečteno: 1038x | Společnost

Denisa Legnerová Jandová

Na skok ve Varech

52. mezinárodní filmový festival v Karlových Varech se pomalu a jistě chýlí ke svému konci a mezi českými celebritami platí, že kdo nebyl ve Varech, jakoby nebyl! Nejsem celebrita, ale taky jsem si tam alespoň na otočku zajela...

6.7.2017 v 8:42 | Karma: 9,46 | Přečteno: 396x | Kultura

Denisa Legnerová Jandová

Den D

...alespoň tak prožívala většina prvňáčků dnešní den! Právě oni totiž dostali dnes své první vysvědčení! I pro ostatní žáky a studenty je to zřejmě významná událost a možná ještě více pro jejich rodiče.

31.1.2017 v 22:51 | Karma: 8,05 | Přečteno: 281x | Osobní

Denisa Legnerová Jandová

Tak už to má za sebou...

Co čeká ostrov svobody po smrti jejího vůdce je jen ve hvězdách. Jedno je však jisté, se smrtí Fidela Castra už nikdy nebude Kuba, co bývala a to v každém slova smyslu.

2.12.2016 v 22:44 | Karma: 11,81 | Přečteno: 318x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 906x
...normálně nenormální ženská...

Seznam rubrik