Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Vážená slečno nebo ml. paní!

Píšete, že jste se narodila v r. 1980 a koneckonců je to z vašeho článku patrné. 

Musím na to reagovat. Píšete o věcech lživě a vymýšlíte si, protože jste toto období neprožila a to, co slyšíte okolo sebe vás zřejmě utvrdilo v tom, že se nějak stanete zajímavá. A máte pravdu. Soudě podle diskutujících našlo se dost lidí, kteří vás ve lžích podporují.

Je mi z toho smutno a zároveň si uvědomují, že nám od roku 1989 vyrostly  generace, které kromě jiného, nedokážou se stydět. V případě názorů z vašeho čl., zpochybňující žití vašich rodičů - kritizují něco, co právě bylo dobré a lepší než nyní. To, že dnes máme tolik nových supermarketů, není zcela jistě výhodou, ale naopak. Jako nepříjemný důsledek, kromě narušení architektury města, zcela se vytratil osobní mezilidský kontakt. 

Za "starého režimu" jsme nebyli spokojení s jinými věcmi, které patřily do oblasti demokratických svobod. Lidé často dopláceli na politickou zvůli mnohých komunistů, kteří po roce 1989 převlékali kabáty a začali vyznávat opačná přesvědčení. To, co dříve zatracovali, včetně lidí, které názory pronášeli, to nyní propagují.

Právě doba 70. a 80. let, byla dobou velkého rozmachu výstavby (KBV-komplexní bytová výstavba), kdy vznikaly celá nová sídliště (dokonce nad 100 tisíc obyvatel), kde podle zpracované normy, musela vznikat obchodní vybavenost a vybavenost služeb tak, aby obyvatelé měli vše na dosah. Na sídlištích vznikaly také základní školy, mateřské školy a jesle. Zeptejte se pamětníků! 

To, co bylo kritizováno, bylo architektonické řešení, zejména jednotnost panelových domů apod.  

Na vesnicích vznikaly, nové objekty v rámci akcí Z - byly to kulturní zařízení, včetně restaurací, školy, školky atd. 

Hrůzou je, že po roce 1989 novodobí političtí a hospodářští dobrodruzi nechali toho mnoho zničit - v mnohých městech je nenávratně zdevastovaná zeleň, rozbité chodníky, v obcích obchody a pod. 

Do odlehlejších míst jezdily pojízdné prodejny. V zem.pr.byli jsme soběst.

2 0
možnosti
JT

No, tak nějak to bylo. Jen nerozumím tomu, proč autorka vydává vzpomínky svých rodičů za své. Přeci jen ve druhé polovině 80. let byla situace za cenu devastace hospodářství jiná a odehrával se zoufalý pokus o konzumní socializmus. Rozhodně toaleťák v té době už byl. A "elitní hotelovka" 5 let po revoluci, to je zlatý hřeb.

3 0
možnosti
Foto

Tak už to chodí. Každá doba má své pro - a proti.  Bylo méněˇpotravin, méně textilu,  na Západ cestovat jen na devizový příslib, a ten získal jen někdo. Lidé ale byli k sobě přátelštější a družnější. Tolik si nezáviděli ani nenáviděli.. Dovedli se spolu pobavit, měli společného nepřítele. Kasta "vyvolených" stála jaksi mimo. I dnešní doba má svoje problémy - i když zase jiné. Například větší nezaměstnanost, kriminalitu a podobně.Málokdo si přeje návrat, svoboda je sladká. Jen to chce dodržovat pravidla, svoboda jednotlivce :-/není bezbřehá...

2 0
možnosti
JK

A přece ta doba měla své kouzlo.Čas jakoby plynul pomaleji, vyhráli jsme si s kde čím. Vystačili jsme si s tím málem. Dnes by všichni chtěli všechno a hned, čumí do smártů a oprostí se od těhle pitomin snad jen někde kde není signál, internet.

1 1
možnosti
Foto

K55a46r81e15l 64M60á78d98l73e

15. 5. 2015 17:53

Dal jsem karmu, rád si občas takhle s někým zavzpomínám (i když já můžu vzpomínat ještě o pár let hlouběji), jen bych poopravil ty ceny mléka. Modré 2 koruny, červené (plnotučné) 3,10.

0 0
možnosti
JM

Takže na toaletní papír jste neměli, ale na jeansy a čokoládu z Tuzexu jo:)

Dnes je v obchodech větší výběr, ale mít možnost si vybrat mezi 10 druhy šmejdu mě nechává chladným. Stejně jako krásně vypadající jahody v únoru, které jsou bez vůně a bez chuti a liší se od plastových jen tím, že jejích požití vaše zdraví není ohroženo hned.

8 2
možnosti
JR

J28a33r67a 29R79a46n92k

16. 5. 2015 20:58

Na toaletni papir mel kazdy, ale byl ho nedostatek a hodil se svou povoskovanou stranou spise na Karlovarske oplatky, ale kazdou chvili nneco nebylo, pamatuji, kdyz chebsky gynekolog se ptal nasi sousedky pri porodu " kde jste dostala ten mak"??? Na vse se staly fronty, maso nebylo kazdy den, zelenina pouze sezonni....co dal:-/

1 0
možnosti
Foto

R43o41m78a75n 67K59o59z70e55l

15. 5. 2015 16:59

Jsem o málo mladší. Souhlasím s těmi obchoďáky, že tehdy fakt nebyly, také obchody v neděli otevřené nebývaly, tak se mi fakt nelíbí snaha zakázat nedělní prodej, připadá mi to jako návrat k minulosti. Školní jídelny - mi tam vždy chutnalo, neshoduji se s všeobecně rozšířeným názorem. Žvýkačky pedra také pamatuju, stejně tak mléko v sáčku nebo ve skleněné láhvi a to mi naopak nechutnalo, dnešní v krabici mi přijde mnohem lepší. 

Pocházel jsem z chudší rodiny, ale i tak si naši bez problémů v roce 1980 koupili trabanta, všichni v okolí měli škodovky. Fronty bych tolik neřešil - dnes jsou fronty na poštách, úřadech, na různé příspěvky, na levnější benzín :-) atd.

3 0
možnosti

Zkušenost z totality je zkrátka nesdělitelná. Fronty by tolik neřešil:-), chlapec mne pobavil, tenkráte byly fronty skoro na všechno a Trabant (měl jsem ho 7 let) stál 42000 Kčs a s frontou;-D....všichni v okolí měli škodovky;-D...všichni určitě ne, auto nebyla samozřejmost a škodovky opravdu nebyly žádný zázrak techniky, měl jsem m.j. 120L a byla bez fronty, zato přes známosti a bakšiš. Chlapče, ty svatá prostoto!;-)

2 0
možnosti
VK

Pište,je to milé.Mně bylo v r.1980 12 let a vzpomínky na prázdniny mám podobné.Maso jezdilo v úterý,zelenina ve čtvrtek :)) a čekalo se před krámem.No a když nebylo maso,tak byly škubánky nebo lívance.

0 0
možnosti
JR

J28a76r82a 89R75a72n39k

15. 5. 2015 16:34

U nas byly vetsinou kureci krcky (zmrazene), babi a deda rikali, ze se tastara hovezina neda zvykat. Ale nastesti se aminka rozhodla, ze uz na dalsi osvobozovani nebude cekat a sebrala nas i se psem a 25.8 68 vecer jsme byli ve Svycarsku.:-)

5 0
možnosti
JK

Buďte ráda, že jste zažila z té doby jen 9 let. Takže vaše vzpomínky jsou takové milé, dětské, to co si pamatujete z vidění i doslechu. Jsem o pár let starší, vzpomínky sahají i na témata vztahující se na podstatu lidského bytí, nesvobodu, udavačství a ty další hnusy, které nás provázely mládím. Proto nechápu dnešní ještě o pár let starší, kteří zažili mnohem tužší režim 50. let a přesto dnes s nostalgií vzpomínají na krásné včerejšky.:-) Za sebe - již nikdy více!

10 2
možnosti
Foto

V jaké společnosti jste se pohyboval, že to byl samý udavač? Spíš si vzpomínám na lidi, kteří mi pomáhali.

0 1
možnosti
JC

Jen pište. Autentické vzpomínky jsou vždy cenné.

3 0
možnosti
  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 906x
...normálně nenormální ženská...

Seznam rubrik