Tak už to má za sebou...

2. 12. 2016 22:44:53
Co čeká ostrov svobody po smrti jejího vůdce je jen ve hvězdách. Jedno je však jisté, se smrtí Fidela Castra už nikdy nebude Kuba, co bývala a to v každém slova smyslu.

Je to přesně sedum let, kdy jsme byli na Kubě. Chtěli jsme jet tehdy na dovču někam do latinské Ameriky a po zvážení všech pro a proti, vyhrála právě Kuba. Hlavním důvodem bylo, že jde o bezpečnou zemi. To se také, během našeho čtrnáctidenního stopování napříč touto nádhernou zemí, potvrdilo. Rozhodně si nedovedu ani ve snu představit, že bychom stopovali třeba na Jamajce, v Mexiku, v Kolumbii či Brazílii, to už bychom taky nemuseli být mezi živými.

Nejvíc mě tam bavilo, jak se život Kubánců odehrává z velké části na ulici. Takový trochu „cikánov“ v dobrém slova smyslu. I ve velkých městech jsou si lidé blízko, sedí na ulici, muži hrají šachy nebo domino a ženy jen tak klábosí. Nikdo nespěchá. Není totiž kam! Nikdo se za ničím nežene. Není totiž za čím! Čas tam běží tak nějak pomaleji.

V určitých ohledech jsem si připadala jako tady před třiceti lety. Obchody zely prázdnotou a v podstatě nebylo pořádně, kde co koupit. Pominuli Havana rum, doutníky či výbornou kávu. Když jsme třeba vytáhli jako dárek pro místní obyčejné mýdlo, sklidili jsme velký úspěch.

Poté, co se otevřela hranice s USA a zrušilo se embargo, se toto zajisté změní. Regály se rychle zaplní, otázkou je, zda na to budou mít místní peníze. Ale alespoň bude za čím se konečně honit!

I když příjem z turismu se asi znásobí. Už nyní prý ubytovací kapacity absolutně nestačí a staví se o sto šest. Američani jsou natěšeni na levnou dovolenou v Karibiku.

Má to i své výhody, alespoň se začnou Kubánci učit anglicky. Když jsme tam byli, tak jsem s angličtinou vůbec nepochodila. Naštěstí mluví manžel španělsky. Po pár dnech byl ovšem z role tlumočníka dost unaven, neboť jsem stále chtěla s někým konverzovat nebo se na něco ptát. Naučila jsem se za tu chvilku docela slušně rozumět a pár slov jsem taky spatlala dohromady.

K tomuto se váže jedna docela úsměvná historka. Před naší plánovanou cestou, mě jeden kamarád naučil španělskou větu, kterou si prý jedinou, po třech letech španělštiny, pamatuje. Píšu jak mluvím - tengo ambre, no tengo diněros, no kjero trabacha=mám hlad, nemám peníze, nechce se mi pracovat;) Skutečně jsem se ji naučila a věřte nebo ne, dokonce jsem ji použila: V jednu chvíli jsme se ocitli při jednom transferu v Havaně, byli jsme hladoví, ale neměli jsme u sebe hotovost. Byl bohužel víkend a směnárna měla zavřeno. Tomáš byl nějak unavený a nechtěl nic řešit. Nezbývalo mi, než dojít do nedaleké pekárny a spustila jsem na ně naučené souvětí. Vynechala jsem tu část o tom, že se mi nechce pracovat, přidala jsem k tomu psí oči a z pekárny jsem vítězně odcházela se čtyřmi pletenkami.

V současné době mají Kubánci bezplatné zdravotnictví a školství a to na velmi slušné úrovni. Kéž by to tak zůstalo...

A zmíněná bezpečnost? Kriminalita bude pravděpodobně stoupat exponenciální řadou.

Není mým záměrem tu něco či někoho obhajovat ani kritizovat a už vůbec ne mluvit o politických souvislostech Kuby v posledních padesáti letech. Já mohu hodnotit jen to, co jsem měla možnost během těch několika málo dní, kdy jsem tam byla, vidět a slyšet.

Už tehdy jsem všem svým známým kladla na srdce, že pokud chtějí vidět skutečnou Kubu, musí se tam vydat okamžitě! Bohužel myslím, že teď už je pozdě...

Kubánce teď každopádně čeká hodně náročné období. I my jsme si tím prošli po sametové revoluci, jenže my máme na rozdíl od nich úplně jinou mentalitu. I přesto to tu v devadesátých letech vypadalo jako na divokém západě.

Dodnes mi v uších zní věta, kterou pronesl tehdy jeden Kubánec: „Až Fidel zemře, taky bude na tričkách!“ No uvidíme, zda dojde na jeho slova.

Fidel je mrtev, nechť žije Kuba!

Autor: Denisa Legnerová Jandová | pátek 2.12.2016 22:44 | karma článku: 11.81 | přečteno: 318x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 12.30 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 163 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 145 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 214 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.88 | Přečteno: 386 |
Počet článků 79 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 895

...normálně nenormální ženská...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...